tiistai 11. marraskuuta 2014

ihmisarvo

Moikka!!

En tiedä, että liittyykö tämä niin sosiaalipsykologian kurssin aiheisiin, mutta haluan kirjoittaa silti tästä aiheesta, sillä tämä on minulle tärkeä aihe.

Kävimme tänään koulumme kanssa tutustumassa läheiseen ammattikorkeakouluun.
Jo bussissa matkalla kohti määränpäätä kuuntelin koulutovereideni keskustelevan siitä, että miksi pitää mennä tutustumaan amk:kiin, koska ketä kiinnostaa? "Mehän ollaan kaikki lukiossa ja haemme valmistuttuamme yliopistoon, EMME AMMATTIKORKEAAN. Koska AMK on vain ammattikoululaisille. !"



Lisäksi kuulin ihmisten haukkuvan myös kaupunkia jossa vierailimme. " Se on ihan surkee minikaupunki, kuka siel nyt haluis asua?" Ei tainnut olla ihan tiedot kohdillaan, sillä kaupungissa asuu yli 40 tuhatta ihmistä, eli yli puolet enemmän mitä meidän nykyisessä kaupungissamme.

Nämä haukkumiset koskettivat minua todella, sillä 1. minä olen ajatellut hakevani juuri amk:iin, en yliopistoon, koska yliopistossa ei ole sellaista alaa jota minä haluaisin tehdä tulevaisuuudessa.
2. olemme poikaystäväni kanssa miettineet yhteenmuuttoa kyseiseen kaupunkiin, koska poikaystävälläni on koulupaikka odottamassa juuri kyseisessä koulussa missä kävimme tänään.




Kestin kotiin asti, mutta kotiin päästyäni romahdin täysin ja aloin itkemään isälleni. Mietin , että tekeekö se minusta huonomman ihmisen, jos en opiskele yliopistossa tai asu paikkakunnalla, jossa en tahtoisi edes asua? Isäni vastasi tähän, että olen ihan se sama ihminen kuin nyt lukiossakin. Ei koulupaikka määritä oletko hyvä vai huono ihminen, tai oletko epäonnistunut ihmisenä.  Isäni sanoi myös, että ei se koulupaikka kerro millainen olet ihmisenä ,vaan luonne kertoo sen.  JA minun mielestäni oma luonteeni on hyvän ihmisen luonne.

Tässä näkyy se lukiolaisten ja amisten ero, lukiolaiset ajattelevat amisten ja ammattikorkeakoulun olevan surkeita. Ja tämä siksi, koska heillä ei ole tarpeeksi tietoa kyseisistä asioista. Ne elävät stereotypioiden varassa. Amikset taas tietävät, että valmistuttuaan heillä on jo ammattinimike valmiina,  ja jos heitä kiinnostaa jatko-opiskelu niin ammattikorkeassa voi jatkaa jo opittuaan.
Tämä ei silti tarkoita, että vain ammattikoululaiset voivat hakeutua ammattikorkeaan, EI PIDÄ PAIKKAANSA!!!


Ihmettelen vain, että ketä jaksaa moittia toisten koulupaikkaa tai paikkakuntaa, jossa asuu. Keskittyisin omiin juttuihin. Ja eihän sillä ole väliä, että missä oikein opiskelet kunhan vain opiskelet tai olet töissä. Aina voi muuttaa opiskelujen jälkeen paikkakunnalle johon itse tykkää..



Tämä postaus ei varmasti kiinnosta ketään, mutta halusin vain purkaa erittäin surkeaa oloani!!


2 kommenttia:

  1. On tosi tärkeää, että ei rakenna omaa elämää sen varaan, mitä joku toinen ajattelee tai arvostaa. Tiedät oman arvosi, ja uskallat haaveilla omia unelmia. Joskus tuo toisten mollaaminen lähtee omasta huonosta itsetunnosta ja pelosta siitä, että on tehnyt itse vääriä valintoja. Toisia siis usein kritisoidaan omista torjutuista haluista, tunteista ja peloista.
    Uskon ja luotan, että löydät ihan juuri sinulle kuuluvan opiskelupaikan. Lukio ei ole huono lähtökohta ammattikorkeakouluopiskelulle. Mitä siitä edes tulisi, jos kaikki pyrkisivät vain yliopistoihin? Joillekin yliopisto on reitti omaan unelma-ammattiin, toisille sitä on jokin muu.
    Itsetuntemusta ja vahvaa identiteettiä vaatii, että ajattelee ihan itse eikä anna kenenkään muun estää omia unelmia.
    Tsemppiä valintoihisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos ihanasta kommentista! piristi päivääni!
      ja anteeksi myöhäinen vastaus, en ollut huomannut tätä aiemmin.
      Ihanaa jatkoa sinullekin! <3

      Poista