tiistai 25. helmikuuta 2014

kognitiivista psykologiaa





Moikka kaikki täällä taas! =)



Elikkä lupasimme postata teille mielenkiintoista tietoa psykologiasta, olettekin varmaan jo odottaneet innolla ;) nyt se siis alkaa. :)


Elikkä kaikille niille,jotka eivät vielä tienneet niin psykologia on tieteenala, joka tutkii ihmisten toimintaa. Toiminnalla tarkoitetaan niin mielen sisäisiä tapahtumia kuin käyttäytymistäkin. 
Koko psykologiasta voimme tehdä oman postauksen jos vain tahdotte. Nyt käsitellään kuitenkin otsikostakin jo tuttua nimeä eli kognitiviinen psykologia. 


Kognitiivisella psykologialla tarkoitetaan  on psykologian osa-aluetta, joka tutkii ihmisen tietoa käsitteleviä prosesseja, esimerkiksi oppimisen, muistin, havaitsemisen, ajattelun, luovuuden, tarkkaavaisuuden ja ongelmanratkaisun toimintaa. Se perustuu kognitivismille(=teoria ja tutkimussuunta psykologiassa ja kognitiotieteessä sekä oppimisteoria ja metodologia kasvatustieteissä)ja syntyi 1900-luvun jälkipuolella syrjäyttäen behavioristisen psykologian(=Behaviorismi on psykologian lähestymistapa, joka perustuu oletukseen, että ihmisiä ja eläimiä voidaan selittää pelkästään kolmannen osapuolen näkökulmasta käyttäytymistä tutkivan tieteen keinoin turvautumatta sisäisiin selittämisen keinoihin tai viittaamatta mieleen, tunteisiin, ajatuksiin tai vastaaviin)vallitsevana psykologian koulukuntana.


Kognitiivinen psykologia rakentuu kokeelliselle ja tieteelliselle tutkimukselle eikä se kognitivismin nimissä ota esimerkiksi  introspektiota ainoana tai luotettavimpana tiedonlähteenä. 

Kognitiivisessa neuropsykologiassa puolestaan pyritään  reduktionistisesti (= ylemmän tason kokonaisuuden palauttamista sen johonkin alemman tason kokonaisuuteen ja sen analysoimista alemman tason avulla)kognitiivisen psykologian löytämiä  moduuleja ja mekanismeja neurotieteen kanssa. Kognitiivinen psykologia on jaettavissa karkeasti neljään osa-alueeseen:
  •  Kokeellinen kognitiivinen psykologia tutkii terveitä yksilöitä useimmiten laboratorio-olosuhteissa,
  •  Kognitiivinen neuropsykologia tutkii kognitiivisia poikkeamia aivovamman saaneissa potilaissa,
  •  Laskennallinen kogniotiede kehittää kognition toimintaa jäljitteleviä tietokonemalleja,
  •  Kognitiivinen neurotiede hyödyntää aivokuvaustekniikoita aivojen toiminnan ja fysiologisen rakenteen tutkimiseksi.
Kognitiivisia toimintoja ovat mm.
  • aistiminen, havaitseminen ja tunnistaminen
  • tarkkaavaisuuden suuntaaminen
  • oppiminen ja muisti
  • ongelman ratkaisu ja päätöksenteko
  • ajattelu (kielellinen ja ei-kielellinen)
  • luovuus


ei muuta tällä kertaa, toivottavasti  oppisitte jotain uutta =)








Tässä kuvassa on Ulrich Neisser.




SEE u soon again !! =)









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti