torstai 27. helmikuuta 2014

Havaintoja ja aisteja

Moikka taas!

Luotamme pitkälti aisteihimme ja siihen, että aistimme ovat oikeassa.  Todellisuudessa havainnoimme hyvin vähän ja aistimme ovat usein vääriä. Havainnoinnista on tehty paljon kokeita, ja on pystytty todistamaan, että ihmiset eivät välttämättä huomioi paljoakaan mitä ympärillä tapahtuu. Esimerkiksi yhdessä kokeessa ihmiset menivät palvelutiskin luokse, ensiksi heitä palveli eräs mies. Mies kumartui alas ottamaan tiskin alta jotain, ja sen jälkeen tiskin takaa nousi eri mies. Monikaan ihminen ei huomannut eroa miesten välillä. Tästä juuri huomaa sen miten vähän ihmiset kiinnittävät huomiota siihen mitä ympärillä tapahtuu.

Tämäkin kuva ”huijaa” aistejamme, koska se näyttää siltä että rivit olisivat vinossa vaikka ne ovat oikeasti ihan suorassa.


Kun tekee itselle, jotain tuttua ei välttämättä tarvitse ajatella tekemistä koko ajan eikä silloin välttämättä edes havainnoi mitä tekee. Esimerkiksi aluksi kun opettelee ajamaan autoa, täytyy keskittyä kaikkeen todella tarkasti, mutta sitten kun autolla ajamisesta tulee tuttua, voi autoa ajaa jo melkein automaattisesti, ja ajatella samalla kaikennäköistä muuta.  Emme myöskään mieti miltä tuntuu kun vaatteet ovat päällä tai miten kävelemme esimerkiksi kouluun. Nämä asiat ovat meille niin tuttuja, ettei niitä tarvitse edes ajatella. Mutta sitten kun koemme jotain uutta tai muuten vain erikoista alamme havainnoida ja aistia asioita.

Lopuksi vielä humoristinen näköharha video youtubesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti