maanantai 10. maaliskuuta 2014

aivot, meidän tärkein ominaisuus

Oletteko koskaan ajatelleet miltä elämä tuntuisi ilman aivoja?
Pystyisimmekö keskittymään, tuottamaan puhetta, kuulemaan, tuntemaan, näkemään yms? vastaus: ei emme voisi. Aivot vaikuttavat näihin kaikkiin toimintoihin.


Aivot koostuvat monista eri osista, kuten isotaivot toiselta nimeltään aivokuori eli korteksi, otsalohkot, ohimolohkot, päälakilohkot, takaraivolohkot.


Mitä näissä lohkoissa sitten oikeasti tapahtuu?


Otsalohkojen ansiosta pystymme tuottamaan puhetta, keskittymään,  ja esim. säätelemään tunteita. Lisäksi otsalohkojen takia olemme luovia ja työmuistimme(= kuulet tästä työmuistista pian lisää) ansiosta muistamme asioita.


Ohimolohkojen ansiosta kuulemme ympärillämme tapahtuvat asiat, ymmärrämme puheen, muistamme tapahtumat, hahmotamme puheen sävyt ja musiikin melodiat yms.


Päälakilohkojen ansiosta meillä on tuntoaisti, eli tunnemme asioita esim. esineiden paino, pinta, lämpötila yms. Päälakilohkojen ansiosta meidän avaruudellinen hahmottaminen on myös ihan mahtavaa.. ( jos niin voi vaan sanoa ) xD


Takaraivolohkojen takia pystymme näkemän esim. värit ja viivan suunnat. Lisäksi havaitsemme liikkeet takaraivolohkojen myötä.


Osin aivokuoren alla on limbinen järjestelmä (tunteet),, ja mantelitumake eli amyg dala(pelko ja viha), hippokampus(muisti), hypotalamus( mm. mielihyväkeskukset, tarpeiden säätely, hormonien säätely (näistäkin kuulette vielä lisää erillisessä postauksessa.=)), pihtipoimu(hajut), talamus(viestikeskus). Pikkuaivojen ansiosta liikkeet ovat joustavia ja pystymme tekemään kasvon ilmeitä)..

Oletteko tieneet, että kemialliset aineet voivat vaikuttaa aivoihin jos ne
naisen aivot, pitää paikkaansa t- nainen XD

  • muistuttavat jotain oikeaa välittäjäainetta
  • ovat välittäjäaineiden "valmistusainetta"
  • tehostavat/heikentävät entsyymien toimintaa tai pidentävät välittäjäaineiden vaikutusaikaa
  • tukkivat reseptorit tai estävät välittäjäaineen takaisinoton.
  • Lisäksi aivoihin vaikuttavat myös huumeet, psyykelääkkeet, nikotiini ja suklaa yms...







pieni aivojumppa näin iltaan, koetappa sanoa se väri jonka värinen teksti on. Ei ole niin helppoa kuin miltä näyttäää ;)

kuvassa vähän humoristinen kuva miehen aivoista, mahtaakohan pitää paikkaansa;)


linkistä painamalla pääset itsekin testaamaan omat aivosi, kannattaa kokeilla;) 



hyvää viikon alkua lukijat, olette ihania ! <3 postataan taas pian.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti