lauantai 15. maaliskuuta 2014

Hormonit

Meillä on kehossamme monenlaisia eri hormoneita. Niitä sijaitsee mm. kilpirauhasessa ja aivolisäkkeessä. 
 Hormonit ovat kemiallisia aineita, jotka vaikuttavat verenkierron kautta ihmisen toimintaan. Hormonit vaikuttavat esimerkiksi kasvuun, energiankulutukseen ja mielialaan. Monet urheilijat ovat käyttäneet hormoneita esimerkiksi saamaan isommat lihakset. Sillä voi olla vaarallisia seurauksia, koska keho pyrkii saamaan hormonituotannon tasapainoon, ja jos keho kuitenkin saa liian paljon hormoneita voi vaikutukset olla voimakkaita. Jos esimerkiksi naisurheilija syö steroidihormonipitoisia pillereitä hänen estrogeenitaso voi laskea ja hänestä voi tulla miesmäinen mm. parta alkaa kasvaa.  


Stressihormonien lyhytaikainen vaikutus on myönteinen.  Mutta niin kuin varmasti moni ymmärtää ei ikinä ole hyväksi jos kehomme on koko ajan stressaantunut ja stressihormonien taso on koko ajan suuri. On olemassa kaksi erilaista stressihormonia: Adrenaliini ja kortisoli.  Adrenaliini lisää kehon valmiustilan kohoamista ja sympaattisen hermoston toimintaa. Adrenaliinin vaikutuksesta mm. syke kohoaa ja pupillit suurenevat.


Näiden lisäksi kehossamme on sukupuolihormoneita mm. testosteroni ja estrogeeni.  Testosteronia on enemmän miehillä ja estrogeeniä naisilla.  Sukupuolihormonit vaikuttavat syntymättömän lapsen sukupuoleen ja aivojen kehitykseen. Sukupuolihormonit vaikuttavat myös yhdessä ajattelun ja tunteiden sekä tilannetekijöiden kanssa sukupuoliseen haluun, mielialaan ja agressioon.

Ehkäisypillerit tms. sisältävät myös hormoneita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti