"Muistot kertovat historiastasi: mistä olet tullut, kuka olet?"
Ihmisen monista ihmeellisistä ominaisuuksista muisti on omasta mielestäni yksi mielenkiintoisimmista. Muisti on meille todella henkilökohtainen asia ja sen vaikutusvalta meihin on suurempi kuin havaitsemmekaan, mitä tekisimmekään ilman muistiamme. Miten pystyisimme muistamaan kokeisiin lukeamme asioita? Löytämään kotiimme? Muistamaan nimemme? Läheisemme? Historiamme? Muisti on paljon enemmän kuin vain ihmisruumiin toiminto. Muisti tekee meistä sen ketä me olemme. Muisti on suuri osa identiteettiämme. Eikö olekin kiva välillä muistella parin vuoden takaisia asioita? Jotkin asiat ja ihmiset voivat lähteä elämästäsi, mutta muistot säilyvät sisälläsi.
Kuten tiedetään ihmisellä on monta erilaista muistitoimintoa. Ensimmäiseksi muisti jaetaan tietoiseen ja tiedostamattomaan. Jokainen on varmasti huomannut, että jotkin asiat, kuten esimerkiksi oppiminen saattaa joskus tapahtua ilman että huomaamme sitä. Seuraavaksi muisti jakautuu aistimuistiin, työmuistiin ja säilömuistiin. Mitkä toiminnot liittyvät näihin muistiosiin?Aistimuistit eivät ole varsinaisia muisteja, vaan havainnoinnin osa joka voi tulla tietoiseksi, esimerkiksi: Ikoni-ja kaikumuisti. Aistimuistin kesto on hyvin lyhyt ja se huomataan vain harvoin. Esimerkiksi: kun oppitunnilla näpyttelet kännykkääsi ja opettaja kysyy sinulta jotain, aluksi et tiedä mitä hän kysyi, mutta aistimuistin ja sen kaikumuistin avulla saatatkin kuulla mielessäsi ns. uudestaan, mitä opettaja sanoi.
Työmuisti on taas se, mitä ajattelemme juuri tällä kyseisellä hetkellä (yksi kokonainen ajatus tai se mitä voi pitää mielessä sitä toistamalla). Työmuistissa on erilliset alueet kuuloa, näköä ja tarkkaavaisuuden keskittämistä varten. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii esimerkiksi puhelinnumeroa kysyessä ja mieleenpainaessa käytämme työmuistia.
Entäs säilömuisti sitten? Säilömuisti jakautuu useisiin lokeroihin, jotka ovat neurologisesti erillään esimerkiksi:
-Elämäkertamuisti
-tietomuisti
-taitomuisti
Kuten olemme varmasti kaikki huomanneet, jotkin asiat, jotka olemme oppineet monta vuotta sitten (esimerkiksi pyöräily ilman apupyöriä) sujuu meiltä vielä monien vuosien pyöräilemättömyydenkin jälkeen.
Välillä saatat myös unohtaa asioita, mutta älä vaivu masennukseen! On asioita, jotka auttavat muistin/mieleenpalauttamisessa. Esimerkiksi: muiston syntyessä soinut musiikki, mieliala, tilanne tai paikka saavat palauttaa mieleen muistoja, joita luulimme jo unohtaneemme. Monella on varmasti muistoja, jotka juuri tälläiset tapahtumat nostavat uudestaan mieleemme.
Älkää ikinä arastelko muistelemista! Ai miksikö? Muistellessa luomme omaa identiteettiämme ja kokoamme elämäämme. Muistelu antaa meille mahdollisuuden tarkastella ja ymmärtää elettyä elämäämme ja itseämme. Muistelu voi lisätä tunnetta kokonaisuudesta: se jäsentää omaa kokemusta ja vahvistaa minuuden tunnetta. Muistelu voi toimia voimavarana ja sen kautta voi tuntea itsearvostusta ja ainutlaatuisuutta. Oman elämän tarkastelu voi myös auttaa hyväksymään elämän sellaisena kuin se on.Muistelua voi toteuttaa juuri sellaisin tavoin kuin itse haluaa. Muistelun merkitys on moninainen, jokaiselle henkilökohtainen. Muistelussa voi kiinnittää erityisesti huomiota niihin positiivisiin ja miellyttäviin kokemuksiin ja virstanpylväisiin, joita elämässään on saavuttanut. Hyvät muistot antavat voimaa. Vaikka vaikeita muistoja ei voikaan ohittaa, niiden kohdalla voi kuitenkin miettiä, miten niistä on selviytynyt. Ratkaisemattomiin asioihin ei kannata liiaksi kiinnittyä.
Never forget!!